Confirma Invest

In welke fase zit jij?

Het ondernemerschap kenmerkt zich door een aantal fases. Iedere ondernemersfase is anders. In welke fase zit jij? Waar sta jij in jouw ondernemerschap en wat heb je nodig?

Jouw reis als ondernemer met jouw bedrijf kent grofweg vier fasen. En twee serieuze beproevingen die bepalen of jouw ondernemersavontuur hier doorgaat of… stopt.

Fase 1 – Het enthousiaste begin

Het prille begin van je onderneming. Vol vertrouwen ben je onderweg. Enthousiasme overheerst. Je gaat het allemaal anders doen! Na de hectische start-up komt het punt waarop je moet investeren in tijd en geld. Je vraagt je af of je op de goede weg zit. Investeringen zijn nodig om de start-up fase te ontgroeien. Dat is heel spannend… Je bent aangekomen bij de eerste echte beproeving: durf je ECHT geld en tijd te investeren om verder te groeien?

Fase 2 - Groei

Als je voorgaande angsten hebt overwonnen en de benodigde investeringen hebt aangedurfd, is zoals wij dat noemen de eerste horde genomen. Je kunt gas geven met je bedrijf! Zodra je het besluit hebt genomen ervoor te gaan, verandert de energie. De onrust verdwijnt en je krijgt vertrouwen. De klanten blijven komen, jouw onderneming heeft bestaansrecht. Je ervaart flow. Voelt je relatief relaxed want je groeit.

Dit is een cruciale periode voor je onderneming: het moet de groei aan kunnen, je wilt geen nee verkopen en tegelijkertijd niet inboeten aan kwaliteit én geen klanten kwijtraken.

Je krijgt behoefte aan een duidelijke groeistrategie. Waar investeer je het eerst in om grip te houden? En hoe zet je een infrastructuur neer die stáát? Het is een fase die vraagt om investering in de structuur van jouw organisatie. Het is het moment waarop je niet alleen flink in je bedrijf investeert, maar voor het eerst ook in jezelf. Je gunt jezelf de dingen die je tot nu toe nog niet kon veroorloven. Immers, je hebt er hard voor gewerkt. Tegelijkertijd rijst het besef dat je net zo hard door moet werken, wil je dit allemaal volhouden.

Fase 3 - Verandering op komst

Ooit je kindje, inmiddels is jouw bedrijf haast een blok aan je been. Je ervaart inmiddels een pittige vorm van desillusie. Een onbehagelijk gevoel waar je op de een of andere manier vanaf wilt. Er moet wat gebeuren want zo kan het niet verder. Doodmoe vraag je je af óf en zo ja hóe je hieruit kunt komen. Misschien wil je wel van je onderneming af. Wat nu? Hoe kom je door de muur van Do or Die.

Om door de Do or Die muur te komen en te kunnen doorgroeien is het belangrijk om je onderneming op een flink aantal fundamentele zaken aan te passen. Dat vraagt om stevige keuzes. Doorgaan, groeien of rustig de boel laten uitrollen tot het op is. Of wellicht een verkoop. Dat er iets moet gebeuren, is de enige zekerheid.

Fase 4 – Duurzaam doorgroeien

Om door te groeien is het belangrijk om je onderneming op een aantal fundamentele zaken aan te passen, om deze als het ware te refreshen. Jij als ondernemer zal meer en meer de rol innemen van leider in plaats van manager. Je zult meer belangrijke beslissingen moeten overlaten aan jouw team en je zult je minder met de dagdagelijkse zaken bezighouden. Zo bouw je aan een gezonde onderneming, werk je gefocust naar een exit en zet je jouw droom om in duurzaam succes.

In welke fase zit jij en wat is jouw volgende stap?